top of page

Fri, 30 Sept

|

Hasselt CCHA

RH & Belgian National Orchestra - Martijn Dendievel | ON THE TOWN (Latin American Chronicles, D. Freiberg)

Concert van BNO met solisten Anneleen Lenaerts, Roeland Hendrikx en Jeroen Berwaerts in het kader van 50 jaar CC Hasselt Belgische Première van Latin-American Chronicles | Daniel Freiberg

Registration is closed
See other events
RH & Belgian National Orchestra - Martijn Dendievel | ON THE TOWN (Latin American Chronicles, D. Freiberg)
RH & Belgian National Orchestra - Martijn Dendievel | ON THE TOWN (Latin American Chronicles, D. Freiberg)

30 Sept 2022, 20:00

Hasselt CCHA, Kunstlaan 5, 3500 Hasselt, België

Info

Info & Tickets

ON THE TOWN Belgian National Orchestra

Anneleen Lenaerts, harp

Roeland Hendrikx, klarinet

Jeroen Berwaerts, trompet

Martijn Dendievel, dirigent

Programma

Leonard Bernstein – On the town

Emil Deltour,  Concertino in jazz voor harp

Daniel Freiberg,  Latin American chronicles voor klarinet (Première!)

Dmitir Sjostakovitsj –  Festive Ouverture

Aleksandr Aroetjoenjan, Concerto voor trompet

Bis chanté: J.Brel – Mathilde

CCHA en Belgian National Orchestra sloegen de handen in elkaar voor een wel heel bijzondere muzikale productie. Het was een huzarenstukje om de drie Limburgse solisten, die internationaal doorbraken, bijeen te krijgen. Hoe treffend is het bovendien dat allen kozen voor een niet bekende, maar vitale, opzwepende compositie, van nostalgische Belgische jazz over Latijns-Amerikaanse invloeden tot Armeens vuurwerk. Aangevuld met straffe, feestelijke symfonische werken van Bernstein en Sjostakovitsj wordt dit een kleurrijke, opzwepende, dansbare, vrolijke concertavond die je nergens anders kan beleven.

Het "Jazz Concertino" voor harp en orkest van de Belgische componist Emile Deltour is een bijzonder vrolijk en amusant stuk dat de feestsfeer van de jaren ’30 ademt. Deltour, ook wel ‘Eddie Tower’ genoemd, werd geboren in Luik in 1899.

En dan hebben we een primeur. De Argentijns-Amerikaanse componist Daniel Freiberg – Grammy award winnaar-, heeft het grootste deel van zijn leven doorgebracht op het kruispunt van de verschillende muziekwerelden. In "Latin American Chronicles" versmelt hij de talen van klassiek, Latijns-Amerikaanse muziek en jazz, de muziek uit zijn jeugd in Buenos Aires en die van zijn volwassen leven in New York City tot een nieuw spannend, filmisch geheel. Zowel muzikale tradities uit de Andes als Afro-Peruaanse thema’s en improvisatie passeren de revue. Puur plezier! Er is een grote kans dat Freiberg zelf aanwezig zal zijn op deze Belgische première.

Geboren, getogen en gestorven in Jerevan, stond Aleksandr Aroetjoenjan (1920-2012) eigenlijk zijn leven lang in de schaduw van Armeniës bekendste componist Aram Chatsjatoerjan. Hij combineerde de stijlen van voornamelijk Chatsjatoerjan en de oercomponist van Armenië Komitas. Was Chatsjatoerjan nogal somber van aard, Aroetjoenjan was het tegenovergestelde. Het trompetconcerto uit 1950 klinkt uiterst levenslustig.

Met de  Feestouverture toont Sjostakovitsj zich van zijn vrolijker kant, in tegenstelling tot zijn melancholische 10e symfonie van het jaar daarvoor. De Feestouverture werd gecomponeerd in 1954 ter herdenking van de 37e verjaardag van de Oktoberrevolutie van 1917.

Wie de “bis chanté” zal zingen, houden we nog geheim.

Info & Tickets

bottom of page