top of page

Sun, 03 Apr

|

Bornem Kasteel d'Ursel

Roeland Hendrikx Ensemble | HEART OF DARKNESS

Warmte-Melancholie-Mysterie

Registration is closed
See other events
Roeland Hendrikx Ensemble | HEART OF DARKNESS
Roeland Hendrikx Ensemble | HEART OF DARKNESS

03 Apr 2022, 11:00

Bornem Kasteel d'Ursel, Wolfgang d'Urselstraat 9, 2880 Bornem, België

Info

info&tickets

ROELAND HENDRIKX ENSEMBLE | Heart of darkness 

Warmte. Melancholie. Mysterie

Het woord “ebbenhout” wordt vaak metaforisch en denigrerend gebruikt voor al wat Afrikaans is, maar dankzij het edelste ebbenhouten instrument – de klarinet – kan de term ook naar warmte, melancholie en mysterie verwijzen. Laat dat nou net de wezenskenmerken zijn van de altviool, de nauwste snaarverwant van de klarinet.

Het is verrassend dat de enge band tussen klarinet en altviool in slechts een paar meesterwerken is vereeuwigd. Mozart was de eerste die de unieke sonoriteit van die chemie ten volle benutte: zijn Kegelstatt Trio is een fris sprankelende – want tijdens het kegelen geschreven – vroege proeve van kamermuziek voor altviool en klarinet. Max Bruch wijdde niet alleen zijn latere Dubbelconcerto aan het duo, maar ook acht kleinere stukjes (8 Stücke): anders dan Mozart exploreert Bruch vooral het volle en donkere herfstidioom van de tandem, maar net zoals Mozart had Bruch voor de klarinetpartij een specifieke virtuoos in het vizier. Mozart schreef zijn klarinetwerk uitsluitend voor de belangrijkste 18de-eeuwse virtuoos – Anton Stadler – terwijl Bruch al wat hij voor klarinet componeerde aan zijn zoon Max Felix opdroeg, een vroege virtuoos uit de 20ste eeuw.

Reinecke was een tijdgenoot van Brahms die door de muziekgeschiedenis onterecht vergeten is. Reinecke was naast beroemd klaviervirtuoos en gepassioneerd docent – onder meer Grieg, Bruch, Janacek, en Albeniz kregen les van hem – een briljant componist die het idioom van Brahms gevoelig oprekte. Zijn Trio op. 264 is duister en delicaat, met een weemoedig swingende finale. Een bloemlezing van twee eeuwen klarinet.

Programma

W.A. Mozart, Trio KV 498 ‘Kegelstatt’

C. Reinecke, Trio op. 264

M. Bruch,  8 Stücke :

Roeland Hendrikx Ensemble

Liebrecht Vanbeckevoort, piano

Sander Geerts, altviool

Roeland Hendrikx, klarinet

info&tickets

bottom of page