Roeland Hendrikx
Roeland Hendrikx Ensemble | RULE BRITTANIA
Sun, 12 Mar
|Merksem - Schouwburg Noord
Nicolas Dupont (viool), Camille Joubert (viool), Sander Geerts (altviool), Sébastien Walnier (cello), Roeland Hendrikx (klarinet)
12 Mar 2023, 11:30
Merksem - Schouwburg Noord, Nieuwdreef 135, 2170 Antwerpen, België
Info
Rule Brittania!
Rijpe romantiek in Engeland
Wat gebeurt er als Romantiek te rijp wordt? Dan worden componisten modernisten, tenzij ze… in Engeland wonen of ook voor Hollywood werken. Dat Ralph Vaughan Williams ooit bij Max Bruch en Maurice Ravel studeerde, neemt niet weg dat zijn output “British to the bone” is. Vaughan Williams schuwde elke vorm van avant-gardisme en schreef uiterst welluidende muziek die haar wortels nadrukkelijk in de Romantiek had. In zijn Six Studies in English Folk Song (1928) – oorspronkelijk voor cello en piano, maar door de componist zelf voor klarinet gearrangeerd –, voedt Vaughan Williams zijn idioom met Britse volksmuziek, zonder die evenwel té letterlijk te kopiëren. Ruth Gipps was een muzikaal wonderkind dat vijf goede symfonieën en zeven uitstekende concerti bij elkaar pende, alsook een resem kamermuziekwerken voor klarinet – haar echtgenoot Robert Baker was klarinettist. Gipps’ aantrekkelijke Rhapsody in Eb voor klarinetkwintet (1942) is hoorbaar schatplichtig aan The Lark Ascending van haar leraar Vaughan Williams, maar in haar eigen muziek worden de lyrische en pastorale elementen veel organischer verwerkt.
Gerald Finzi heeft niet de faam van zijn tijdgenoot Vaughan Williams, maar zijn muziek is minstens even goed, en zeker een stuk gewaagder. De belangrijkste reden voor Finzi’s verwaarlozing is zijn bescheidenheid: de Five Bagatelles voor piano en klarinet (1941-1945), die hij zelf als “trifles” degradeerde, werden uiteindelijk zijn belangrijkste werk, omdat zowel amateurs als professionals er moeiteloos de onwezenlijke schoonheid uit kunnen halen.
Bernard Herrmann heeft 20ste-eeuwse cinefielen attaques bezorgd met de soundtracks voor monumenten als Psycho en Vertigo (Hitchcock), maar ’s mans eerste liefde was de klassiek. Die had hij in 1930 aan de Universiteit van New York van Percy Grainger geleerd, die Herrmann besmette met een ongeneeslijke passie voor Elgar en Vaughan Williams. In Herrmanns klarinetkwintet Souvenirs de voyage mengt die Britse hooggevoeligheid zich met een vleugje Psycho-waanzin tot glorieus geschifte edelkitsch die in diverse opzichten de adem beneemt.
Programma Ruth Gipps - Rhapsody in Eb (1942) Gerald Finzi - Five Bagatelles op.23 (1941) Ralph Vaughan Williams - Six Studies in English Folksong Bernard Herrmann - Souvenirs de voyage (1967)