Roeland Hendrikx
Roeland Hendrikx Ensemble | UNE INVITATION AU CHÂTEAU
Thu, 18 Apr
|Bornem
De titel van dit programma mag dan al het sprookjesleven van kasteelbewoners oproepen, maar in feite trekken we naar het Parijs van Les Six, een illuster componistengenootschap dat de Romantische excessen van Wagner maar ook de impressionistische vaagheid van Debussy laakte.
18 Apr 2024, 20:00 – 19 Apr 2024, 22:00
Bornem, Sint-Amandsesteenweg 41-43, 2880 Bornem, Belgium
Info
Roeland Hendrikx Ensemble Une invitation au château |Op reis naar het interbellum van Parijs
Nicolas Dupont, viool | Liebrecht Vanbeckevoort, piano | Roeland Hendrikx, klarinet
De titel van dit programma mag dan al het sprookjesleven van kasteelbewoners oproepen, maar in feite trekken we naar het Parijs van Les Six, een illuster componistengenootschap dat de Romantische excessen van Wagner maar ook de impressionistische vaagheid van Debussy laakte. Het klinkende resultaat van al die anti’s is speels, jazzy, niet voor één gat te vangen, maar uiterst aantrekkelijk repertoire.
Francis Poulenc is wellicht het bekendste lid van Les Six, en zijn talent voor lied- en theatermuziek kon al vroeg rijpen dankzij jeugdige ontmoetingen met literaire giganten als Apollinaire. L’invitation au château is een suite voor viool, klarinet en piano op basis van de muziek die Poulenc schreef voor Jean Anouilh’s gelijknamige theaterstuk uit 1947. De Klarinetsonate uit 1962 is één van de topstukken uit het genre, en vintage Poulenc: het stuk is tegelijk speels en virtuoos, het bevat kermismuziek maar ook citaten uit Stravinsky, Haydn en Mozart, alsook een – naar de normen van de jaren ’60 – zeldzaam romantisch middendeel.
Ook Darius Milhaud baseerde het werk in dit programma op een coöperatie met Jean Anouilh, m. n. de toneelmuziek voor diens Le Voyageur sans bagage, waar hij later een bedrieglijk eenvoudige maar boeiende Suite voor viool, piano en klarinet distilleerde. En ook bij Milhaud staan extreme grilligheid en speelsheid centraal: in het eerste deel switcht de pianobegeleiding vrij bruusk van een Latijns-Amerikaans motief naar een Parijse café chantant-melodie, en het slotdeel doet sterk aan Stravinsky’s Histoire du Soldat denken.
Germaine Tailleferre, het enige vrouwelijke lid van Les Six, draagt aan dit programma een Arabesque voor Piano en Klarinet (1957) bij, een kort monothematisch stuk op een eenvoudig maar spookachtig motiefje.
Les Six hielden misschien niet van Debussy, maar wij zijn dol op Claude. Bij wijze van contrast met Les Six serveren we zijn Suite Bergamasque, een solo pianostuk dat zijn faam vooral ontleent aan Clair de Lune, het feeërieke middendeel genoemd naar het gelijknamige gedicht van Paul Verlaine. En de Vioolsonate is Debussy’s allerlaatste compositie, een gebald juweel van ongewone sensualiteit, alsook wisselende kleuren en energieën.
Suite opus 157b |D. Milhaud Klarinet Sonate |F. Poulenc Suite Bergamasque |C. Debussy Viool Sonate |C. Debussy Arabesque |G.Tailleferre L’invitation au château |F. Poulenc
Het Roeland Hendrikx Ensemble, spitst zich toe op het rijke repertoire voor klarinet, piano en strijkers. Hoewel hij zijn naam gaf aan het ensemble, en er de drijvende kracht en inspirator van is, werkt Roeland uitsluitend met gelijken en gelijkgezinden. Die werden gekozen in functie van hun technische en expressieve vakmanschap, maar ook op basis van de strepen die ze elders hebben verdiend, en de eigenheid die ze aan de chemie van het samenspelen bijdragen. Omdat het Roeland Hendrikx Ensemble een vast ensemble is, dat loyaal blijft aan een klein aantal musici, kan het – veel meer dan occasionele formaties – als laboratorium fungeren waarin diverse geesten en stijlen samen naar één overdonderend smeltpunt toewerken.
Het ensemble kende haar debuut op “Klara in deSingel” in 2015 en speelde intussen voor talrijke vooraanstaande concerthuizen en festivals, zoals ondermeer Concertgebouw Brugge, deSingel Antwerpen, Festival van Vlaanderen, … Ondermeer componisten Piet Swerts, Alain Craens en Mathias Coppens droegen al werk op aan het ensemble.