top of page

Sat, 12 Nov

|

Leuven - Stadsschouwburg

Roeland Hendrikx Ensemble | WEBER & MOZART BINNENSKAMERS

Niemand minder dan Roeland Hendrikx en Liebrecht Vanbeckevoort zijn de solisten in de pocketversie van 2 beroemde concerti. Met Nicolas Dupont en Pieter Jansen (violen), Sander Geerts (altviool) en Sébastien Walnier (cello)

Registration is closed
See other events
Roeland Hendrikx Ensemble | WEBER & MOZART BINNENSKAMERS
Roeland Hendrikx Ensemble | WEBER & MOZART BINNENSKAMERS

12 Nov 2022, 20:00

Leuven - Stadsschouwburg, Bondgenotenlaan 21, 3000 Leuven, Belgium

Info

INFO&TICKETS

Programma

W.A. Mozart, Pianoconcerto nr. 12 in A, KV 414

W.A. Mozart, Kegelstatt trio, KV 499

C.M. von Weber, Klarinetconcerto nr.1 in f, op. 73 (bew. voor kwintet Michael Drapkin)

C.M. von Weber, Variaties op een thema uit de opera Silvana op. 33

In het begin van de negentiende eeuw waren kamerversies van concerti de gewoonste zaak van de wereld. Er bestonden immers nog geen grote gesubsidieerde orkesten of openbare concerten. Niemand minder dan klarinettist Roeland Hendrikx en pianist Liebrecht Vanbeckevoort zijn de solisten van de pocketversie van twee beroemde concerti.

Kamerversies van grote concerti zijn vaak authentieker en transparanter dan de originelen, omdat ze de expressieve essentie van een werk ten volle belichten. Zo liet Wolfgang Amadeus Mozart voor de uitvoering van zijn Pianoconcerto nr. 12 de twee opties open: begeleiding door een volledig orkest of door een strijkkwartet. Het werk behoort tot zijn vroeg Weense pianoconcerten en klinkt erg vrolijk en sprankelend. Het vrolijke midden tussen te zwaar en te licht’, schreef Mozart zelf over dit concert.

Bij Carl Maria von Weber is er helemaal geen verschil tussen de genres kamermuziek en klarinetconcerto. Zijn Klarinetkwintet is eigenlijk gewoon een concerto met kwartetbegeleiding. En zijn uiterst originele Klarinetconcerto nr. 1 kan moeiteloos als kwintet uitgevoerd worden. Maakt niks uit voor de muziek die virtuoos en theatraal blijft, met een langzaam deel dat een icoon van innigheid is waarin Weber prevelt, zingt, en streelt met de klarinet

bottom of page