top of page

Sun, 14 Jan

|

De Zeepziederij Bree

Roeland Hendrikx Ensemble | WEENSE WEEMOED & BELGIAN BEAUTY

Nieuwjaarsconcert

Registration is closed
See other events
Roeland Hendrikx Ensemble | WEENSE WEEMOED & BELGIAN BEAUTY
Roeland Hendrikx Ensemble | WEENSE WEEMOED & BELGIAN BEAUTY

14 Jan 2024, 14:00 – 16:00

De Zeepziederij Bree, Malta 11, 3960 Bree, Belgium

Info

Info & Tickets

Roeland Hendrikx Ensemble Weense Weemoed & Belgian Beauty

Nicolas Dupont, viool | Noémi Tiercet, viool | Sander Geerts, altviool | Sébastien Walnier, cello | Roeland Hendrikx, klarinet

Hoewel Mozart zijn Klarinetkwintet twee jaar voor zijn Klarinetconcerto schreef (in 1789), zijn er opvallende parallellen tussen de werken: ze waren beide voor klarinettist Anton Stadler bedoeld, staan allebei in A groot, en bevatten allebei een sprakeloos makende trage beweging in D groot die in een aantal maten zelfs identiek zijn. Dit Kwintet en Concerto vormen de magistrale apotheose van het oeuvre voor klarinet van de eerste echte pionier van dat instrument.

Bij Mozart vormt het kwintet wellicht de opmaat voor het concerto, maar bij de Belgische componist Piet Swerts (°1960) is de relatie precies omgekeerd. Die had eerst een Klarinetconcerto geschreven in 1997, maar oordeelde “dat de impact nog lyrischer kon”, en verwerkte die indruk vervolgens in een kwintet dat hij in 2001 aan Roeland Hendrikx opdroeg. Het bevat een meditatief en esoterisch traag deel (Elegia), een vederlicht Scherzo, en een desolaat en soms zelfs bijtend openingsdeel à la Shostakovitch. Bij Klara is de opname van dit kwintet door Roeland Hendrikx intussen een klassieker. De CD werd bekroond met de Klara-muziekprijs 2006, en door de Vereniging van de Belgische Muziekpers verkozen tot “Beste Belgische cd.”.

Programma

Klarinetkwintet in A (KV 581) | W.A. Mozart Klarinetkwintet  | P. Swerts Roeland Hendrikx Ensemble

Het Roeland Hendrikx Ensemble, spitst zich toe op het rijke repertoire voor klarinet, piano en strijkers. Hoewel hij zijn naam gaf aan het ensemble, en er de drijvende kracht en inspirator van is, werkt Roeland uitsluitend met gelijken en gelijkgezinden. Die koos hij in functie van hun technische en expressieve vakmanschap, maar ook op basis van de eigenheid die ze aan de chemie van het samenspelen bijdragen. Omdat het Roeland Hendrikx Ensemble een vast ensemble is, dat loyaal blijft aan een klein aantal musici, kan het – veel meer dan occasionele formaties – als laboratorium fungeren waarin diverse geesten en stijlen samen naar één overdonderend smeltpunt toewerken.

Het ensemble kende haar debuut op “Klara in deSingel” in 2015 en speelde intussen voor talrijke vooraanstaande concerthuizen en festivals, zoals ondermeer Concertgebouw Brugge, deSingel Antwerpen, Festival van Vlaanderen, … Componisten Piet Swerts, Alain Craens, Mathias Coppens en Jan Van der Roost droegen al werk op aan het ensemble.

bottom of page